Regionen behöver ett krafttag för att utveckla näringslivet och det ställer krav, inte i första hand på företagen utan framförallt på kommunernas politiker och tjänstemän. Jag menar att det till en början finns tre enkla steg att ta:

• Ökad dialog med företagen. Politiker och tjänstemän - besök och prata med företagarna! Sitt inte inne på kontoret och vänta på att de ska komma till er, det hinner de inte. Företagarna har fullt upp med att driva sina verksamheter.
• Gör det enklare att starta och driva företag i regionens kommuner!
• Gör en handlingsplan tillsammans med företagen med konkreta åtgärder för ett bättre näringslivsklimat. Och – följ upp!

Det här är tre första steg mot en öppnare och mer transparent dialog mellan tjänstemän, politiker och företag. Öppnare klimat leder till; bättre relationer mellan kommun och företag, snabbare kommunikation och närhet. Det är lättare att ta kontakt med någon man träffat, har ett ansikte på och en relation till. Jag är också övertygad om att ökad öppenhet och transparens underlättar upphandlingar, vilket alla skulle tjäna på.

Det behövs ett rejält grepp för att lyfta näringslivet i Gävleborg men det finns också ljuspunkter. Vi ser att många nya mindre företag startas, framför allt inom tjänstesektorn. Många av de som startar eget är unga personer och en del av dem är utrikesfödda, det är drivna, företagsamma människor som vill skapa sig sin egen framtid. Låt oss göra allt vi kan för att de ska lyckas och för att det blir fler som vill, vågar och kan. Vi behöver ännu fler företagsamma människor till vår region och om vi hjälps åt att skapa ett betydligt bättre företagsklimat kan Gävleborg växa sig ännu starkare.

I det senaste enkätresultatet för lokalt företagsklimat ser vi att det sammanfattande omdömet har förbättrats något i några av regionens kommuner. Det är glädjande men jag hävdar å det bestämdaste att vår region behöver ett ännu bättre företagsklimat; för jobben, för utvecklingen, för tillväxten!

Lotta Petterson,
Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg