Vi har pratat med Maria Sundman, verksamhetsutvecklare i En bra start, om hur dagen var och vad som händer härnäst.
Maria, hur upplevde du sportlovsdagen i torsdags?
- Det blev en succé. Det var många glada barn och minst lika många glada föräldrar som fick prova på många roliga aktiviteter. Det var en lyckad dag för alla inblandade.

Det var första gången ni körde detta, uppfylldes era förväntningar?
-V i hade inte en aning om hur många barn som skulle komma. Det var många frågor som vi ställde oss dagen innan, hade aktörerna fått tillräckligt med information om vad som skulle hända, hur många barn skulle det komma, har vi missat något. Det var lite nervöst innan men så här i efterhand är vi jättenöjda med dagen.

Hur många barn fanns i arenan under dagen?
-Det är väldigt svårt att bedöma, men det kändes som om det var många barn. Vi skulle haft någon sorts grej som räknade antalet besökare, men det hade vi tyvärr inte. Men känslan är att det var mellan 800-1000 barn i omlopp under dagen. Mest barn var det under förmiddagen och lunchtid sedan avtog det lite mer under eftermiddagen. Barnen var glada och det var det som var i fokus samt att ge dem chansen att prova på många olika aktiviteter.

Vad tyckte föreningarna som var här och höll i respektive aktivitet?
- De var jättenöjda. Den här veckan ska vi skicka ut en utvärderingsenkät där de får lämna in synpunkter, idéer och tips där vi tillsammans kan utveckla detta vidare. Men som helhet var de väldigt nöjda med dagen. 
-Vi ska också göra en utvärdering med Brynäspersonalen om dagen. Det var många som blev delaktiga på något sätt och vi hade nog inte koll på hur mycket dagen skulle påverka den övriga personalen i arenan. Vi lärde oss mycket och ska utvärdera dagen grundligt så vi vet vad vi kan göra bättre nästa gång.

Vad uppskattade barnen mest under dagen?
- Vi tog lite synpunkter av barnen vid dagens slut, dels vad de tyckte om dagen som helhet men också vilka aktiviteter de hade provat på och vad som var roligast. Det var drygt 100 barn som var med på utvärderingen och då var fäktningen tillsammans med Hockey för alla de aktiviteter som var roligast. Alla aktiviteter fick någon som tyckte att just den aktiviteten var roligast, men just fäktning och Hockey för alla stack ut lite extra.

Vad fick ni för respons från föräldrarna som var på plats med sina barn under dagen?
- Vi fick många fina omdömen. Många tyckte att det var den bästa dagen på hela sportlovet och det var jätteroligt att höra. Just att få möjligheten att få prova på så många olika aktiviteter under ett och samma tak tror jag är ett bra koncept. Det kostar ingenting, man behöver inte ha med mig egen utrustning och inga förkunskaper krävs. Och allt finns under ett och samma tak. Många tyckte att det var den bästa dagen på hela sportlovet och det var jätteroligt att höra.

Är detta ni kommer fortsätta med i framtiden?
- Ja, det är planen. Den här delen i En bra start, lek och aktivitet, ska fokusera på känsliga perioder som just lov, kvällar och helger för att aktivera barnen ytterligare. Men vi måste skynda långsamt. Vi har lärt oss jättemycket av den här sportlovsdagen. Det är en apparat att styra runt en sådan här dag, både för oss i En bra start och för alla aktörer. Men tanken är att utveckla detta i framtiden på något sätt. Det kan bli aktiviteter under flera lov eller utöka antalet dagar under ett och samma lov men fler aktörer på plats. Vi får se hur det blir i framtiden, på något sätt ska vi utveckla konceptet i alla fall. Men det gäller att skynda långsamt och att det vi gör blir riktigt bra.

Vad är det som händer i En bra start härnäst?
- Ja,det är väldigt mycket som händer nu vill jag lova. En sak som ligger i närtid är vår ledarskapsakademi som är en utbildning för ideella le dare för barn och ungdomar. Utbildningen drar igång den 17 mars, och man kan under den här veckan ansöka om en plats. Vi har 12 platser till vårens utbildning där man träffas under 12 tillfällen och varvar teori, gästföreläsningar och studiebesök.
- Sedan har vi de aktiviteter som sker löpande varje vecka såsom besöken på skolorna och Hockey för alla. De aktiviteterna fortsätter vi att utveckla och utvärdera så att de blir så bra som möjligt.


Text & foto:
Madeleine Östling
Brynäs IF