Medberoende
Medberoende är ett dolt folkhälsoproblem, som berör alla dem som står vid sidan om. Man beräknar att en miljon svenskar i dag har någon form av beroende och runt varje person drabbas ytterligare i snitt fyra personer.

Bakom varje person med beroendeproblematik står närstående som lider i det tysta och ofta hamnar i medberoende, personer vars liv förändras och där det egna beteendet anpassas.

En familjeaffär
Ibland kallas beroende för en familjesjukdom. När en person har utvecklat ett beroende så drabbas de närstående på ett eller annat sätt. Precis som behandling finns för beroendesjukdomen så finns behandling även för anhöriga. De behöver också få träffa andra anhöriga för att lära sig ta hand om sig själva på ett bättre sätt.
Problemen är stora

Berätta mer, Linda Ytterholm, universitetsadjunkt i psykologi, vid Högskolan i Gävle:

Är medberoende ett nyupptäckt problem?
Självhjälpsgrupper för anhöriga har funnits i USA sedan femtiotalet, men begreppet codependency uppstod på åttiotalet och sedan dess har det förts viss vetenskaplig diskussion i ämnet.

Det råder dock viss oklarhet kring begreppet och någon enhetlig formell definition finns inte. De faktiska problemen för såväl vuxna som barn är emellertid stora och kräver mer kunskap och resurser.

Vad vill konferensen uppnå?
Syftet med konferensen är att fortsätta belysa detta viktiga ämne och den hjälp som finns att få samt att främja samverkan och kunskapsutbyte mellan berörda parter inom länet.

Då Högskolan i Gävle bl.a utbildar socionomer, sjuksköterskor och hälsopedagoger är syftet vidare att sprida denna kunskap till studenter inför framtida arbetsuppgifter.

Högskolan i Gävle bjuder nu i samarbete med Gävle kommun in till en konferens i det aktuella ämnet. Förutom föreläsningar ingår ett panelsamtal där även professionella inom området i Gävle medverkar.

Datum: Tisdag 17 februari
Tid: kl 13.00–16.00
Plats: Valhall

Programledarna medverkar
Medverkar gör programledarna för den uppmärksammade TV-serien, journalisterna Sanna Lundell och Ann Söderlund, Fred Nyberg, professor vid Uppsala Universitet och Annika Jankell, journalist.

Konferensen innefattar föreläsningar, paneldebatt samt diskussioner kring ämnet och äger rum på Högskolan i Gävle i aulan Valhall.

Anmäl deltagande
Konferensen är kostnadsfri, men kräver anmälan. I nuläget finns ett fåtal platser kvar. Först till kvarn gäller!
Anmälan skickas till johnny.gustafsson@gavle.se

Varmt välkomna!


För mer information vv kontakta:
Linda Ytterholm, universitetsadjunkt i psykologi vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026- 64 50 92, 073-512 92 38
E-post: linda.ytterholm@hig.se


Text: Douglas Öhrbom