Vad kännetecknar en företagsam människa enligt dig?
– En företagsam människa är någon som ser lösningar och möjligheter i allt. Som gör det som behövs göras omgående. Kan prioritera. Det är också en person som har ett ”finger med i spelet” och är engagerad på många olika områden, stort som smått. Jag tror det är en personlighet som man har och som är svår att förvärva.

Hur kan fler företagsamma människor i vårt län ta mod, våga ta risker, anställa personal m.m. enligt dig?
– Jag tror att man ska fundera på vilka drivkrafter man har men också titta på vilka rädslor man har. Under alla år som coach så fann jag att många var rädda för att misslyckas men också för att lyckas. Har man sådana rädslor som ligger i vägen så kommer man aldrig att våga någonting. Gör en inventeringslista på vad som finns i både tankar och idéer. Att våga växa med sitt företag är det inte alla som gör. Hur länge kan man göra allt själv? Ibland måste man göra investeringar även om det är dyrt, det kan ju vara så att de betalar tillbaka sig. Räkna på dealen. Våga tänka stort redan från början. Se visioner, strunta om de känns omöjliga. Det vet du inte förrän du har gjort en bit av resan. Sätt mål, var och vad vill du?

Vilket/vilka råd vill du ge människor som går i tankarna att starta, driva och utveckla företag?
– Kontakta någon som har gjort den resa som du vill göra. Titta inte bara på framgångar utan fråga efter motgångar och hinder som kan finnas. Ta en mentor. Jag visste inget om företagande när jag startade men jag fick lära mig under resans gång och det fungerar men det gör i gengäld att man gör misstag också. Nu är det misstagen man lär sig av och då är det bra att känna igen dem om de dyker upp flera gånger. Motgångar gör att jag blir ännu mer sporrad och inspirerad att hitta lösningar. Ta en extern styrelse som kan hjälpa dig att ha ett helikopterperspektiv. Var inte bara i verksamheten utan ta tid att vara företagsutvecklare också, annars stannar verksamheten på en och samma nivå. Ge eventuell personal fullt förtroende. Växer de, växer verksamheten också.

Vad tycker du det behövs mer av i vårt län för att vi ska få ett riktigt bra och hållbart företagsklimat framåt som genererar jobb, tillväxt och välfärd? 
– Jag tycker att politiker och andra beslutsfattare ska försöka att ha en tätare kontakt med företagen. De måste ner på en nivå där vi småföretagare är. Jag upplever att det är mycket lättare att prata om stora industrier och deras internationella arbeten än om den lilla företagarens vedermödor och dagliga problem. Det kanske anses att de stora företagen är det som driver Sverige framåt men jag är inte säker på att det är hela sanningen. Många bäckar små heter det visst!
Om vi företagare kunde påvisa de problem vi har med personalhantering, ekonomiska bestämmelser och andra problem så tror jag att politikerna skulle kunna hjälpa oss mera och företagsklimatet skulle då på det viset bli bättre. Vi vill ju bli hörda och lyssnade på. Inte förrän vi känner det samarbetet kommer vi att kunna skapa ett bra samhälle, stad och län som vi kan vara stolta över och utveckla tillsammans.

Vad är din personliga målsättning som företagare?
– Mitt företagande är ett sätt för mig som person att förändra. Jag utvecklas och jag vill hjälpa andra att utvecklas. Jag har tidigare arbetat i företag och organisationer där personalpolitiken inte har varit den bästa. Så mitt privata mål har nog varit att få en nöjd och utvecklande personal. Har företaget nöjd personal så kan man komma så mycket längre, både som person och företag. Att se en nöjd personal som känner att de får utvecklas och vara med och påverka, det är ljuvligt att se. Sen skulle jag vilja säga att jag också har ett mål som kommit upp under senare tid och det är att kunna förmedla till andra som nyss startat eller som ska starta, hur man kan göra och hur man inte kan göra. Kanske skulle det kunna ske som mentor eller som konsult? Som företagsam person hittar jag säker många nya lösningar på det!


Läs mer om ”Gävleborgs mest företagsamma människa 2014” här: http://www.svenskpress.se/articles/edit/gavleborgs-mest-foretagsamma-manniskor-2014