Den 30 mars – 1 april genomfördes Student Company Festival i Riga. Mässan är ett av de största eventen UF-företag kan delta i internationellt. På mässan deltar ca 500 elever och 150 lärare från 20 olika länder.

Agnes Eriksson, Agnes Skoglund, Johannes Fagergren, Jonna Sandin och Matilda Fagerlind går på ekonomiprogrammet på Borgarskolan i Gävle och har tillsammans startat EwB-företaget Delicious UF. Under sitt Uf-år har de samarbetat med elever från bl.a. Portugal och Belgien.

”Vi vill ge människor möjlighet att lyxa till vardagen genom att köpa vår exklusiva kvalitetschoklad. Vi vänder oss till människor som är trötta på den massproducerade chokladen som finns i matbutiker, och istället söker choklad med kvalité…”
- Utdrag ur Delicious UF företagsrapport

Vi intervjuade Delicious UF om sin resa:

Nu har ni både deltagit på vår regionala mässa i Söderhamn och den internationella mässan i Riga, var det någon skillnad på mässorna?

Ja, det var lite skillnad på mässorna. Den största skillnaden var människorna som var där. I Söderhamn var det många lärare och elever som besökte mässan. I Riga var det mer ”riktiga människor”, alltså människor som bodde där. De var genuint intresserade av oss och vår produkt. Sedan var det såklart språket. Vi fick prata engelska med alla och det fungerade bra. Lokalbefolkningen var inte proffs på engelska men de förstod enklare meningar så vi kunde göra oss förstådda.

Hur var mässan?

Vår försäljning på mässan i Riga var inte enorm, men det hade vi räknat med. Vi säljer en ganska dyr chokladask och i Riga har de inte så gott om pengar. Men väldigt många var intresserade och tyckte det såg gott ut, så vi är nöjda ändå. Man kunde dessutom tävla i några olika kategorier, t.ex. Bästa Monter, Bästa Företag och liknande. Tyvärr vann vi ingen av dessa tävlingar men första dagen hade vi teambuilding där man fick vara med andra UF-företagare från andra länder. Den aktiviteten avslutades med tävlingen ”Mission Impossible” där vår VD Agnes lag vann, så vi gläds åt den vinsten.

Vilka produkter och tjänster fanns på mässan i Riga?

Det fanns verkligen alla möjliga olika produkter på mässan i Riga, allt ifrån olika matprodukter, hemsnickrade leksaker och smarta förpackningar till designade rullstolar för barn.

Vad har varit mest lärorikt under året ni har drivit ett internationellt företag?

Vi har lärt oss mycket om hur internationell handel fungerar under vårt UF-år. Främst att allt tar längre tid än vad man tror. Exempelvis jobbade företaget vi samarbetade med bara på tisdagar så det tog alltid minst en vecka att få svar från dem. Vi lärde oss dessutom att engagemanget är väldigt olika runt om i världen. Portugiserna var till exempel väldigt engagerade och ville sälja allt från barnmatstermometrar till hemlagat godis.

Vilka kontakter knöt ni under mässan i Riga?

Vi knöt kontakter med två olika belgare. Först en som ett tidigare UF-företag samarbetat med. Vi hittade även ett företag via EwB-hemsidan, ett EwB-företag från Belgien som vi valde att samarbeta med.

Skulle ni rekommendera andra UF-elever att driva EwB-företag?

Vi skulle absolut rekommendera andra att driva ett EwB-företag! Det kanske är lite mer jobb, men man får ut så mycket mer av UF-året! Vi fick ju chansen att åka utomlands och det gjorde det verkligen värt allt slit!

Vad var bäst med att få åka på Student Company Festival?

Trots att vi fick en lite tuff start på vår resa, kommer vi minnas resan med glädje! Vi lämnade Gävle 03.10 på natten och kom fram till Riga vid 08.00. Sedan fick vi sitta i hotellobbyn i lite mer än tre timmar på grund av ett strömavbrott men det hade sin charm! Nu skrattar vi när vi tänker på hur trötta vi var när vi satt där med en varsin cola som hotellet bjöd oss på. Vi är så nöjda och tacksamma över att just vi fick chansen att resa till Riga, det är verkligen ett minne för livet!