Något av det bästa med mitt jobb är att jag får träffa en lång rad engagerade och driftiga människor här i Gävleborg som alla brinner för sin idé om att åstadkomma något nytt, något bättre, något annorlunda. Människor som absolut inte tror att allt är uppfunnet.

Alla entreprenörer lyckas inte. Det är rent av så att ganska många inte lyckas. Men även de som inte når framgång är viktiga. De bidrar till att föda ytterligare nya idéer. De lär av sina misstag, kommer igen och prövar något nytt. Även andra lär av deras misstag.

Vi behöver företagsamheten, entreprenörskapet och de företagsamma människorna som hela tiden sliter för att förverkliga sina idéer. Detta håller nog de flesta med om, faktiskt oavsett bakgrund eller politisk åskådning. Få tror på att patentverket bör läggas ned.

Det verkar dock finnas ett område där det enligt många inte behövs nytänkande, företagsamhet, entreprenörskap och idékraft. Vi talar om välfärdssektorn.

En kollega berättade nyligen om ett seminarium han var på som arrangerades av ett stort fackförbund. En facklig representant med bakgrund inom kommunal äldreomsorg sa irriterat att vissa verksamheter faktiskt inte GÅR att effektivisera. Det är lätt att förstå frustrationen hos någon som sliter hårt med knappa resurser i ett jobb som kan ta på både kropp och själ men det här resonemanget hörs ganska ofta även i andra kretsar. När det gäller just vår välfärd kan vi gott lägga ned patentverket.

För alla som träffat en entreprenör är det ett märkligt påstående. Att det skulle finnas någon enda verksamhet där vi har nått skapelsens krona. Att vi, här i Sverige, på just det här äldreboendet har funnit det ultimata sättet att bedriva verksamheten. Att ingen i hela världen gör det bättre och att det aldrig kommer att ske någon vidare utveckling av arbetssätt, tekniker, organisation, medicin och så vidare. Det är en helt orimlig och ytterst dyster tanke.

Just nu försöker regeringen döda alla möjligheter för idérika och företagsamma människor att bidra till att utveckla vår välfärd genom sitt företagande. Jag tror att det är en farlig väg att gå. Tvärtom har vi förmodligen aldrig behövt dessa människor så mycket som nu. När jag blir äldre vill jag inte ha samma äldreomsorg som idag – jag vill att den ska vara bättre.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv