Vem är Niclas Andersén?
– Jag är en 26-årig kille från Grums i Värmland som tycker om ishockey väldigt mycket. Och jag älskar sommaren!

Efter två år i KHL väljer du att återvända till Brynäs IF igen. Vad tar du med dig från tiden i KHL?
– Jag har utvecklat mitt spel till det bättre, fått många vänner och lärt mig ett nytt språk. Det finns en hel del som jag tar med mig, speciellt utanför hockeyn. Jag lärt mig uppskatta det som finns i Sverige, saker man är bortskämd med här som man måste fixa själv där borta. Här hemma går laget före jaget, alla dagar i veckan.

Om du fick plocka ut en höjdpunkt i karriären så här långt, vad skulle du välja?
– Den är otroligt lätt! Det är SM-guldet 2012 här i Brynäs.

Vad är dina förväntningar inför comebacken i Brynäs?
– Slutmålet är naturligtvis guld. Har man upplevt 2012 och glädjen att få dela dessa otroliga dagar och gemenskapen med fansen så vill man vara med om det igen.
Det är naturligtvis lätt att säga och många lag som siktar på det. Målsättningen är dock att vinna så många matcher som möjligt och att vi skall vara grymt svåra att slå. Även om vi inte vinner alla matcher kommer vi alltid att kämpa. Man är aldrig nöjd med en förlust men alla som kommer och tittar skall veta att vi gjorde allt vad vi kunde.

Hur är bemötandet från Gävleborna?
– Det är ett fantastiskt och många på stan som vill prata hockey. Det är bara positivt med folk som bryr sig och det är ju att man trivs så bra vid sidan om som gjorde att jag beslutade att flytta hem - för det har Gävle verkligen blivit för mig.

Hur skulle du beskriva dig som hockeyspelare?
– Jag är en renodlad defensiv back som gillar att spela tufft. Den sista tiden har jag utvecklat mitt tvåvägsspel lite mer så det hoppas jag kunna visa upp i vinter också.

Har du någon förebild inom hockeyn?
– Min far Morgan spelade hockey i Allsvenskan. Jag var alltid med på hans matcher när jag var liten. Sedan såg jag upp till de äldre i de olika lagen jag spelat i, de stod för erfarenhet och rutin och man kunde alltid lära sig något av dem. Men jag har aldrig riktigt haft någon förebild i NHL eller liknande.

Några förebilder utanför hockeyn?
– Det är alla som har lyckats nå höga positioner och specialister med stor yrkeskunskap. Det är alltid fascinerande och finns mycket att ta med sig när vi träffar sponsorer och får lyssna på chefer och entreprenörer och höra om deras erfarenheter och drivkrafter.

Ditt största intresse utanför hockeyn?
– Jag skulle nog säga att det är trav. Det är ett stort intresse jag har. Sen gillar jag att göra lite olika saker, massa galna upptåg. Jag brukar inte vara omöjlig på någonting!

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
– Jag är en kvällsmänniska.

Vem är du i laget?
– I och med att jag är kapten så har jag nog fått ”pappa”-rollen i laget, även fast jag inte är så gammal själv. Jag försöker hålla reda på de yngre spelarna och skolar in dem såväl på isen som utanför. Jag skojar nog en hel del också men när det väl är skarpt läge är jag alltid väldigt seriös och allvarlig. Jag tycker att det är viktigt med båda delarna.

År 2009 beskrev någon i laget dig så här; ”Han kallas boken för att han är så klok och är stamkund på Blocket”. Stämmer detta fortfarande?
– Ha, ha, det måste ha varit Granström som sagt det där! Kallas boken och är klok, det kanske jag kan hålla med om men att jag är stammis på Blocket stämmer inte. Det var en period som jag höll utkik efter en del saker men just på Blocket huserar jag inte så ofta numera.

Vad hade du gjort om du inte spelat ishockey?
– Jag har faktiskt funderat mycket på det men har inget bra svar. Jag var ganska duktig i skolan men har alltid brunnit för att få pela hockey på heltid. Däremot har jag på senare år pluggat upp gymnasiebetygen för att kunna söka in på Högskola i framtiden.

Vad har du att säga om samarbetet med UNICEF?
– Det är otroligt stort och jag är mycket stolt över vad det står för, samt att att just vi i Brynäs får vara en del av det. Vi är mycket glada över alla som stöder samarbetet och vill medverka till att ge fler barn en bra start i livet. Vi vill ju vara bra förebilder och det finns mycket man kan göra runt hockeyn som en del av samhället. Det gäller ju att se utanför ramarna och inte bli insnöad. En dag skall man ju själv ha ett vanligt jobb efter hockeyn.

Vad är din dolda talang?
-Ha, ha! Jag är riktigt grym på middagar och viner!

Har du någon hälsning till alla läsare?
– Kom och titta. Vi kämpar varje match och vill ge allt för att vinna. Med mycket folk och bra stöd är det lättare att ge 110 %.

Fakta Niclas Andersén:
Ålder: 26 år
Position: Back
Längd / Vikt: 185 cm / 99 kg
Skjuter: Vänster
Favoritmusik inför match: Tung house
Förhållande: Singel, öppen för förslag!

Text: Brynäs IF/Joe Formgren
Foto: Joe Formgren