Den vackra briggen Tre Kronor af Stockholm och Initiativet Hållbara Hav anländer till Gävle strand kl 10.00 den 4 oktober. I samverkan med Gävle kommun arrangeras spännande aktiviteter på kajen. Hållbara Hav arbetar med fokus på Östersjön, visar en ny miljöutställning ”Etta med kök” om kemikalier, läkemedel och plaster i vår hemmiljö. Det arrangeras "Öppet skepp” samt segling där alla som vill får känna på att sätta segel.

Initiativet Hållbara Havs miljöutställning "Etta med kök" - med fokus på Östersjön
Välkommen till den nya miljöutställningen ”Etta med kök”! Tema för Initiativets nya miljöutställning är plast, kemikalier och läkemedel i vår hemmiljö. Mycket av det vi använder oss av hemma hamnar så småningom i våra vattendrag och slutligen i Östersjön. Bästa sättet att förhindra detta är att börja i hemmet. Utställningen har därför utformats som en ”etta med kök”. Öppna skåp och lådor och få tips om vad vi kan göra för Östersjön och för vårt eget bästa! Här finns information om vad produkter innehåller och hur vi kan undvika eller hitta alternativ till dessa. Utställningen invigdes i Almedalen av miljöminister Lena Ek. Kl. 11.00-16.00. Fri entré.

Gävle – med målet inställt på att bli en av de bästa miljökommunerna
Välkommen att ta en fika och prata om hur Gävle blir en av de bästa miljökommunerna! På kajkanten kan du få höra om fiskens vandring i Gavleån, experimentera med Gästrike återvinnare, delta i sopsorteringslek för stora och små, testa energicykel (det finns biobiljetter och cykeldioder att vinna) och anmäla dig till Gävle Miljögala! Representanter från Gästrike återvinnare, Gävle Energi och Länsstyrelsen samt Gävle kommuns Miljöstrateg, Hållbarhetsutvecklare och Energi - och klimatrådgivare, kommer att finnas på plats. Kl. 10-14. Fri entré.

Öppet skepp på briggen Tre Kronor
Välkommen ombord och se hur briggen Tre Kronor ser ut från insidan! Vi visar fartyget, berättar om våra seglingar samt vårt arbete för ett rent och friskt Östersjön. Kl 11.00-13.00. Fri entré.

Segla för Östersjön med briggen Tre Kronor
Upplev hur det är att segla ett segelfartyg som för hundrafemtio år sedan! Vi har som mål att de som vill ska få delta så mycket som möjligt under seglingen. De som ej har seglat tidigare får instruktion och hjälp av besättningen. Genom att segla med briggen Tre Kronor stödjer du arbetet för Östersjön.

Kvällskryssning (kl. 14.00-18.00):
Fyra timmar härlig segling med Tre Kronor som avslutas med en middag i salongen. Lördag 4 okt kl. 14.00-18.00 Pris 845 kr. Barn t.o.m. 18 år 695 kr.

Långsegling till Oxelösund: Här finns möjlighet till en riktigt exklusiv seglingsupplevelse! Vi seglar dygnet runt under två dygn från Gävle till Oxelösund och alla som vill är välkomna att delta i seglingen samt vaktgången. Avgång från Gävle kl 20.00 lördagen den 4 okt. Ankomst Oxelösund kl 18.00 måndagen den 6 okt. Samtliga måltider ingår. Pris 3 950 kr.

Boka segling - http://www.briggentrekronor.se

För mer information:
Christina Thimrén Andrews, Projektledare Initiativet Hållbara Hav, christina.t.andrews@briggentrekronor.se, 070-818 82 38 Anders Mannesten, Marknadschef Initiativet Hållbara Hav, anders.mannesten@briggentrekronor.se 070-389 68 89 Göran Lindstedt, Vd Initiativet Hållbara Hav goran.lindstedt@briggentrekronor.se 070-425 15 15

Initiativet Hållbara Hav / Briggen Tre Kronor Nominerades till Nordiska Rådets Natur- och miljöpris 2013.
http://www.hallbarahav.nu
http://www.briggentrekronor.se