Sedan advent 1966 har Gävlebocken ställt sig på Slottstorget i Gävle, till många människors glädje. Men få har sett arbetet bakom. Genom handkraft läggs halmstrå för halmstrå samman och förvandlar ett träskelett till en gyllengul julbock - symbolen för staden Gävle.

Det är ett gäng grabbar på Gävle kommuns Arbetsmarknadsenhet som ser till att Gävles största kändis byggs. Till musik på radion och med halmdamm i luften föser de ihop halmstrån från Mackmyra till täta buntar. Buntarna knyts ihop en efter en efter varandra med snören. De formas till många och långa halmmattor.

När halmmattorna är klara är det dags för trästommen. Det behövs stegar, spikar och snören för att fästa halmmattorna vid träreglarna. Bit för bit täcks trästommen in och sakta kläs bocken i sin halmskrud.

Under tiden förbereds Slottstorget med markeringar och staket. Och dagarna innan första advent kan man följa bygget. Med hjälp av lastbilar och lyftkranar monteras den 13 meter höga halmbocken ihop på plats.

Stort tack och bock till Leif Bäcker

Leif Bäcker är arbetsledare och bockbyggare sedan 9 år. Årets bock är den sista han bygger, även om han har lovat hjälpa en ny bockbyggare nästa år. Leif tycker inte om att Gävlebocken lever ett farligt liv, han vill att den lämnas ifred.
– Jag vet ju vilket hårt arbete som ligger bakom, och allt görs för hand. Bockbyggarna är stolta över sin arbetsinsats. Jag hoppas att den känslan får hålla i sig i år, säger Leif Bäcker.

Den 29 november kl. 15.00 invigs Gävlebocken traditionsenligt på Slottstorget.
– Det blir en invigning med jultema, och jag hoppas många kommer och vill tacka Leif Bäcker för alla bockar han byggt till gävleborna, säger Annelie Hydén, ordförande i Bockkommittén.

Samma dag är det skyltsöndag och julmarknad. Länsmuseets stora pepparkakshus invigs och Adventsloppet går av stapeln.
– Det är full fart och folkfest i stan hela den dagen. Kom du också, säger Petra Ederborg, centrumsamordnare på Gävle centrumsamverkan.

Bocken står på Slottstorget från första advent till efter nyår. För varje dag som Gävlebocken pryder Slottstorget följs den av beundrare i 120 länder via webbkamera, Twitter, Instagram och blogg.
– Så håll Bocken sällskap, kika gärna till den när det inte är så mycket rörelse på Slottstorget, säger Annelie Hydén ordförande i Bockkommittén.

Över 400 000 personer har besökt Gävlebocken i staden Zhuhai i Kina under januari till november då den iklädd blomsterkappa uppmärksammade femårsjubileet av vänortssamarbetet med Gävle.

Följ Gävlebocken!
@gavlebocken på Instagram och Twitter
Bloggen på merjuligavle.blogspot.se
#gävlebocken #gavlegoat
Visitgävle.se