Arbetslösheten bland unga i regionen är bland den högsta i hela landet och höjda arbetsgivaravgifter för den här gruppen gör det ännu svårare för dem att få jobb. Fler unga hamnar utanför arbetsmarknaden. Våra beräkningar visar att höjningen skulle kosta ungefär 19 000 färre arbetstillfällen fram till 2018. Att göra det dyrare att anställa ungdomar i det läget är helt fel väg att gå, anser jag.

Sverige och, framförallt vår del av landet, behöver fler företag och fler företagsamma människor – inte färre. Vi behöver få fler unga i jobb och få dem att våga ta initiativ till egna karriärer. Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten 2015 visar bland annat att företagsamheten bland unga personer har gått tillbaka under förra året och vår region ligger i botten!

Företagen är jobbmotorn för hela landet men den riskerar att stanna upp med regeringens förslag. Högre avgifter för att anställa unga och begränsningar i välfärdssektorn drabbar framförallt kvinnor och unga eftersom det är där de flesta av dem startar företag. Var femte företagsam person i regionen är äldre än 64 år. Med en åldrande befolkning behöver vi växla upp tempot när det gäller nyföretagandet och inte slå undan benen på dem som vill och vågar satsa.

Näringslivet vill inget hellre än att skapa fler jobb och att företagsamheten ska utvecklas men det är hög tid att regeringen också tar initiativ för fler jobb. Ett första steg borde vara att avstå från att göra jobb för unga dyrare. Ett andra steg borde vara åtgärder som gör arbetsmarknaden mer dynamisk och effektiv med exempelvis mer differentierade löner med lägre ingångslöner.

Om fler får arbete minskar samhällets kostnader för arbetslöshet, samtidigt som skatteintäkterna på arbete och konsumtion ökar. Framför allt vore det en radikal förbättring för de människor som skulle kunna gå från arbetslöshet till arbete – både när det gäller ekonomi och allmän livskvalitet.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv