Totalt svarade 1 002 företagare och 243 kommunpolitiker i Gävleborg på enkäten som genomfördes under våren av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv.

Hofors, Nordanstig och Sandviken förbättrar klart sina betyg av det lokala företagsklimatet. Samtliga tre kommuner tar sig över betyget för godkänt.

- De högre betygen är ett resultat av att kommunernas politiker och tjänstemän i allt större utsträckning tar sig an de lokala företagsfrågorna. De har en början till en gemensam plan, de har öppnat upp för dialog och de har börjat återkoppla i frågorna, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Gävle och Ovanåker rör sig också i positiv riktning. Hudiksvall och Söderhamn ligger oförändrat. Bollnäs och Ljusdal backar något medan Ockelbo backar mest.

- I hälften av länets kommuner måste de kavla upp ärmarna och våga ta lärdom av de kommuner som arbetar systematiskt och kontinuerligt för att förbättra det lokala företagsklimatet, säger Lotta Petterson.

Den kommunala upphandlingen får ett bottenbetyg i samtliga av länets tio kommuner. Sandviken och Nordanstig rör sig dock i positiv trend.

- I frågan om upphandling uppnår inte någon av kommunerna godkänt betyg. Hälften av kommunerna tappar dessutom från föregående mätning. Nu är det hög tid för kommunerna att förbättra upphandlingen avsevärt, säger Lotta Petterson.

Totalt i Sverige svarade 31 400 företagare och 7 200 kommunpolitiker på enkäten. På den nationella nivån sjunker betyget för företagsklimatet i Sverige. Där allt fler, både företagare och politiker, ser att rikspolitiken begränsar människors möjligheter att vara företagsamma.

- Sverige, och framförallt Gävleborg, är i stort behov av fler företag och fler företagsamma människor. Därför är det rent absurt att regeringen lägger fram sina jobbfientliga förslag, säger Lotta Petterson.


Alla kommuners betyg och hur undersökningen görs finns på http://www.foretagsklimat.se

Enkätsvaren från företagarna ligger tillsammans med företagsrelaterad statistik till grund för Svenskt Näringslivs årliga ranking av kommunernas företagsklimat som släpps den 15 september.