- Jag har verkligen känt mig hemma här i Gävleborg, varje dag, sa Barbro Holmberg. Jag har också haft förmånen att bo i en stor våning på slottet med en stor vind där jag samlat på mig barnens överblivna saker.
Men nu vill de tydligen inte ha dem så det får väl bli Myrorna eller Röda Korset i stället! Samtidigt städar landshövdingen ur sitt rum på Länsstyrelsen där det samlats en hel del papper. Det finns en bunt för varje kommun eftersom hon rest runt och engagerat sig för var och en av dem.
- Innan jag flyttade hit 2008 Googlade jag på Gävleborg för att samla information och kunde konstatera att det finns nästan allt här, sa Barbro Holmberg. Men det framgick inte att det var sådan murar mellan Hälsingland och Gästrikland men också mellan kommunerna.
Men landshövdingen tycker att det blivit bättre och för det får hon ta åt sig en hel del av äran! Hon har ju rest runt i länet som ingen annan och träffat väldigt många länsbor och lyssnat på både deras förhoppningar och på problemen.
- Ett stort problem idag är den strukturella arbetslösheten som har sin grund i finanskrisen runt 2009 och som lade sig som en våt filt över länet, sa Barbro Holmberg. Jag pratade då med Lars Pettersson, dåvarande vd på Sandvik, och han berättade att Sandvik på några veckor tappat lika mycket i orderingång som de gjorde på tre år under 90-talskrisen.
7-8000 arbetstillfällen försvann när Ericsson, Stora (i Norrsundet) med flera lade ner verksamhet i länet.
- Men vi lät oss inte nedslås, det fanns en annan utveckling också med stora investeringar hos bland andra Sandvik och Billerud-Korsnäs, sa Barbro Holmberg. Nyföretagandet ökade också med uppemot 23 procent 2010-2013 och antalet konkurser är lägre än i andra län.
Dessutom lyfte Barbro Holberg fram länets Ung Företagsamhet som rankas högst i landet! Hon har också rest runt en hel del i länet i början av året och kan konstatera att det ser hoppfullt ut med nybyggnationer och många byggkranar!
- 2008 var det många kommuner som tog upp besöksnäringen och att de ville satsa på den, berättade Barbro Holmberg. Nu ser jag att många verkligen har gjort en ansträngning och lyckats med det.
Landshövdingen tycker att det känns som att självförtroendet och tillförsikten har ökat i länet och att samarbetena mellan kommunerna också har förbättrats.
- Jag gjorde bort mig i början innan jag förstod att man inte kan berätta i Bollnäs att Edsbyns bandylag bjudits in till slottet för att få fira sitt SM-guld, sa Barbro Holmberg. Det blev alldeles tyst i salen tills någon sa ”och det säger du här i Bollnäs”.
Finanskrisen har enligt landshövdingen bidragit till att Gävleborgskommunerna börjat samarbeta bättre för att gemensamt kunna motverka problemen som uppstått.
- Gävleborg står inför stora utmaningar och då handlar det mycket om arbetslösheten, sa Barbro Holmberg. Trots det uppger 25 procent av länets företagare att de har svårt att rekrytera kvalificerad personal och det är en obalans som måste åtgärdas!
Men Barbro Holmberg är övertygad om att Gävleborgarna kommer att klara av utmaningarna eftersom det finns så många driftiga människor hör.
Det finns många soliga och roliga minnen från åren som landshövding men Barbro Holmberg känner si mest stolt över att Färilasågens ägare beslutade att ändra beslutet om nerläggning. Arbetet med Världsarvet Hälsingegårdarna är också ett ljust minne!
- Det har ökat turismen i länet absolut oh det finns ju till och med världsarvsnördar som sätter en ära i att besöka så många som möjligt, sa Barbro Holmberg.
Men när dt gällde sin efterträdare var hon bara beredd att erkänna att hon visste vem det ska bli men sa att det var andra som skulle kungöra det.
Föredraget avslutades med en varm applåd till en landshövding som gjort en skillnad för Gävleborgarna!