I artikeln lyfter man fram fyra företag som flyttat produktion tillbaka till Sverige:
• Ivanhoe of Sweden, från Estland stickning av tröjor
• FM Mattsson Mora Group, från Kina tillverkning av vattenkranar
• Thermia, från Polen tillverkning av värmepumpar
• GBO Fastening Systems (Gunnebo), från Polen tillverkning av spik
Som skäl för återflytten finns bland annat att produktionen kunnat effektiviseras så att skillnaden i lönekostnad får mindre betydelse, bättre kommunikation mellan produktion och utvecklingsavdelning, lönerna i andra länder har ökat och gapet till svenska minskat, dyra transporter och långa leveranstider med mera.
Det finns fortfarande skäl för en del företag att flytta till andra länder. Ett starkt sådant är om marknaden kommer närmare produktionen eller om det är svårt att automatisera tillverkningen.
Enligt professor Lars Bengtsson, Högskolan i Gävle, som menar att den stora utflyttningen som skedde i början av 2000-talet har avstannat.
- Så länge vi har anläggningar som är hyfsat konkurrenskraftiga kommer kravet på snabbhet fortfarande att gynna Sverige, säger Lars Bengtsson. Det är betydligt effektivare att förnya anläggningen än att sätta upp nya.
Rådet till den som funderar på att flytta tillverkningen utomlands är att göra en ordentlig genomlysning av vad som kan hända innan man fattar beslut om utflyttning, till exempel ta råd av experter eller av andra företag som redan flyttat ut.

Baserat på en artikel i Kollega, januari 2017