Moderaterna i Gävleborg har granskat vad en återinförd fastighetsskatt skulle kunna innebära för hushållen i länet. En familj i Gävle med en sommarstuga i Söderhamn skulle i genomsnitt betala 18 610 kronor per år i statlig fastighetsskatt om den skulle återinföras.
De moderata riksdagsledamöterna Tomas Tobé, Margareta B Kjellin och Lars Beckman har engagerat sig mot ett återinförande av fastighetsskatten.
- Att återinföra fastighetsskatten skulle särskilt drabba pensionärer med låga pensioner eftersom de ofta har små marginaler för att klara en sådan kostnadshöjning, säger Margareta B Kjellin.

+ Moderaterna och Alliansen avskaffade den statliga fastighetsskatten
Föregående mandatperiod avskaffade Moderaterna och Alliansen fastighetsskatten och ersatte den med en lägre kommunal fastighetsavgift. Den gamla skatten var otidsenlig och var oförutsägbar. Människor som valt att investera och spara i eget boende drabbades på ett orättvist sätt. I flera fall var äldre människor till och med tvingade att sälja och flytta trots att bolånen var avbetalade.
- Vi garanterar att en röst på Moderaterna är en garanti för att fastighetsskatten inte återinförs, säger Tomas Tobé.

+ Finansieringsbrist talar för återinförd fastighetsskatt vid regeringsskifte
De tre vänsterpartierna har tävlat om att lova omfattande utgiftsökningar som vida överstiger den finansiering som är tillgänglig. Det är långa kravlistor från de båda andra vänsterpartierna (V och Mp) som Stefan Löfvén skulle behöva hantera för att kunna åstadkomma ett maktskifte. Skattehöjningar riktade mot jobben, företagandet och vanliga människor blir resultatet, men räcker ändå inte för att täcka finansieringsbristen. En återinförd fastighetsskatt ligger i det läget nära tillhands för Löfvén.
- En fastighet ger inga intäkter för ägaren och därför slår det extra hårt för villaägare om fastighetsskatten återinförs samtidigt som det blir begränsning av RUT- och ROT-avdrag och dessutom stopp för ränteavdrag för villalån om vänstern får bestämma, säger Lars Beckman.

+ Intressen i och kring Socialdemokraterna vill ha fastighetsskatt
Socialdemokraterna protesterade högljutt när den gamla statliga fastighetsskatten avskaffades, Magdalena Andersson var med och skällde ut reformen och kallade den en ”blå skatteväxling”. Återkommande därefter har socialdemokrater och LO-ekonomer beklagat sig. Det har också från socialdemokratiskt håll förordats ett återinförande.
Den förre socialdemokratiska finansministern Erik Åsbrink skrev ifjol på DN Debatt och menade att Socialdemokraterna borde återinföra fastighetsskatten med motiveringen att det ”är det urgamla sättet att beskatta svenska folket”. Kjell-Olof Feldt, tidigare S-finansminister, är benhård med kravet på att skatt på fastigheter och arv är rätt skatter att återinföra. Också flera LO-ekonomer har pekat på möjligheten att öka beskattningen på hus och hem.
Även Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, vill ha en fastighetsskatt. Vänsterpartiet har i Sveriges Riksdag så sent som i deras vårmotion 2014 förordat ett skarpt återinförande av fastighetsskatten för vissa villor.

+ Väljarna tror på ökad beskattning av fastigheter med S i regering
Enligt TNS/Sifo tror 39 procent av svenska folket på höjd fastighetsskatt om Socialdemokraterna vinner valet. Samtidigt är 22 procent osäkra på vad Socialdemokraterna avser göra med fastighetsskatten.

+ Återinförd fastighetsskatt, nej tack!
Vi moderater är tydliga. Vi säger bestämt nej till återinförd fastighetsskatt. Och vi håller vad vi lovar.

Så vad säger Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Anderson om detta? Varför ni vill återinföra fastighetsskatten, är det enbart för att ni ser det som en inkomstkälla för staten eller finns det andra skäl?
- Vi vill inte återinföra den så jag förstår inte frågan, svarade Ulla Andersson.
Vad det står i partiprogrammet kan ni läsa själva och fundera över vem som inte talar sanning: http://www.vansterpartiet.se/politik/fastighetsskatten

Hör intervjun med Magdalena Andersson, S: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5953205
Fler relevanta länkar:
http://www.dn.se/debatt/allvarliga-felsteg-har-skapat-behov-av-en-skattereform/
http://www.dn.se/debatt/storstadsbor-i-normalvillor-drabbas-av-nya-s-politiken/
http://www.ssu.se/wp-content/uploads/2013/10/ssu-kongress-2013-beslutade-motioner.pdf
http://www.vansterpartiet.se/assets/V%C3%A4nsterpartiets-v%C3%A5rbudgetmotion-f%C3%B6r-2014.pdf