Är Sverige för sena med licenserna inom iGaming?

18/9 kl. 13:36

Den politiska striden om spelmarknaden har pågått länge i Sverige och ett slutgiltigt beslut om en reglering av marknaden och ett nytt licenssystem har dröjt. Efter alla år av debatt kvarstår nu frågan om processen med spelregleringen och ett nytt licenssystem har tagit för lång tid?

De svenska speljättarna Betsson och Unibet, båda baserade på Malta meddelade nyligen att intresset för att flytta verksamheten till Sverige vid införandet av ett nytt system för spellicenser är svalt. (Nyheten finns tillgänglig på: https://www.svd.se/svenska-speljattar-vi-flyttar-inte-till-sverige)

Pia Rosin, kommunikationschef på Betsson menar helt enkelt att det är för sent. Hon påpekar att Betsson för 10 till 15 år sedan försökte etablera sig i Sverige, men att det vid tidpunkten inte var möjligt.

Idag har Betsson över 1000 anställda på Malta, och att flytta företagets bas eller för den delen huvudkontoret är därför inte aktuellt i dagsläget. Kindred Group, som bland annat äger Unibet, med drygt 400 anställda på Malta är inne på samma linje. Även de har majoriteten av alla anställda på Malta och där kommer man att stanna trots ett förmodat uppluckrat spelmonopol.

Alexander Westrell, kommunikationschef på Kindred Group fastslår att huvudkontoret och den huvudsakliga verksamheten inte flyttar från Malta. Det fungerar helt enkelt för bra där, konstaterar han.

Malta har onekligen blivit centrum för företag inom och kopplat till iGaming, mycket på grund av de förmånliga skattereglerna som erbjuds. Inte bara de stora spelbolagen med rötter i Sverige lockas till Malta, även den nystartade sajten https://www.voodoodreams.com/sv/ som administreras av Voodoo Dreams. De många etablerade och nystartade företagen erbjuder dessutom ett stort antal arbetstillfällen, inte minst för svenskar som i takt med spelbranschens utveckling växt till den allra största minioriteten på Malta.

Enligt en ny rapport från MGA,  Malta Gaming Authority bidrog spelindustrin med hela 12 procent av landets ekonomiska tillväxt under 2016 och antalet arbetstillfällen inom spelindustrin ökar nu årligen i en takt på över 30 procent.

Argumenten i den svenska politiska debatten har ofta kommit att handla om huruvida de än så länge avreglerade bolagen arbetat på ett etiskt sätt gentemot kunder. Medan det svenska monopolet antagit en roll att arbeta aktivt mot spelberoende har kritiska röster höjts mot det ofta aggressiva reklamkampanjerna från de utlandsregistrerade bolagen. Men i takt med den högljudda politiska striden har framstegen för att omstöpa den svenska spelmarknaden varit små.

Förlusterna, framförallt i förlorade skatteintäkter och potentiella arbetstillfällen har förmodligen blivit desto större. Kritiker och förespråkare för ett nytt licenssystem menar även att Sverige gått miste om chansen att påverka de rådande normerna inom spelbranschen på grund av den uttdragna politiska processen.

Kvarstår gör frågan hur de många svenkrelaterade bolagen ställer sig till sin hemmamarknad när ett licenssystem slutligen är på plats. Till Svenska Dagbladet säger Alexander Westrell, kommunikationschef på Kindred Group att Unibet självklart vill få en licens på den svenska marknaden när marknaden omregleras, men inte till vilket pris som helst.

För spelbolagen handlar det också om att den svenska staten inte ska reglera priser och utbud. Pia Rosin på Betsson säger att det är fortsatt viktigt att kunna erbjuda de produkter som kunderna faktiskt efterfrågar online. Hon menar dock att om lagen blir i linje med det förslag som ligger på bordet, är det ”sannolikt” att man söker licens i Sverige.

Vad den svenska spelmarknaden i nyreglerat format kan komma att erbjuda de etablerade och många nystartade företagen inom iGaming är fortfarande oklart. Att det blir svårt att konkurrera med de villkor som råder på exempelvis Malta är dock självklart. I juli 2018 införs av allt att döma det nya reglementet. Frågan om hur den svenska spelmarknaden kommer att utvecklas, och vilka som väljer att vara med på resan från monopol till licenssysytem återstår.

Referens:

Malta Gaming Authority: http:/www.mga.org.mt/mga-publishes-interim-performance-report-gaming-industry-period-january-june-2016

Magdalena Forsdahl

Magdalena Forsdahl

Medlem sedan 2017-06-12

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Senaste nytt

Hjälp

Stäng