Detta när vi tittar på den sammanlagda konjunkturindikatorn med sysselsättning, orderingång och omsättning. Sysselsättningsutvecklingen har sedan 2013 varit svagt positiv- och det är tjänstesektorn som står för den starkaste utvecklingen.

Sedan 1985 har Företagarna publicerat Småföretagsbarometern, i år tillsammans med Swedbank och Hälsinglands Sparbank. Rapporten är därmed både Sveriges största och äldsta konjunkturundersökning. Underlaget till rapporten är intervjuer med företagare som har minst en och högst 49 anställda. Årets rapport, som offentliggjordes den 12 september, visar att förväntningarna framåt är höga, och företagen i Gävleborg är positiva.

Men det finns hinder. Företagen i Gävleborgs län upplever sämre möjligheter att växa framöver än riksgenomsnittet. Trots detta anser 64 procent av företagen i länet att de har goda utsikter att expandera på sikt. Anledningarna till de sämre tillväxtmöjligheterna är flera. Bland annat nämner var femte företag att de har svårt att hitta lämplig arbetskraft. Det är uppenbart att skola och näringsliv behöver samarbeta än mer.

Företagen i Gävleborg nämner också, återigen, tuff konkurrens som det största tillväxthindret. Konkurrens brukar vara ett välfungerande verktyg för att skapa effektiva marknader, hur ser den tuffa konkurrensen som fäller krokben för våra företag ut? Det här behöver redas ut ytterligare. I framtiden ska vi nämligen inte nöja oss med att vara medelmåttor.