Det handlar om att orka spara, vara envis och stå emot frestande inköp samt hålla ut med sin plan för att uppnå det som man drömmer om. Låter det svårt? Med hjälp av den energi som du förhoppningsvis samlat ihop under sommaren finns det goda förutsättningar att ge din ekonomi en kickstart. Här får du tre handfasta tips!

Gör så här:

1. Starta ett månadssparande
Spara 10 % av din nettolön varje månad. Är din nettolön 25 000 kronor blir det 2 500 kronor varje månad. Är det för mycket? Spara 5 procent istället, det motsvarar 1 250 kronor per månad. Det viktiga är att du sparar regelbundet och genom att bestämma en summa så blir det lättare att genomföra!

2. Rensa bort ekonomitjuvarna
Gå igenom dina utgifter som du har under en månad. Skriv upp allt du köper, stort som smått.
Vad kan du sluta upp med? Kan du cykla till jobbet, ta med matlåda,( 30 kronor per dag jämfört med 90 kronor per dag) hoppa över en fika på stan och liknande, så väntar en guldgruva (nåja - i alla fall en hel del ”extra pengar”). På köpet mår du bättre i och med att du känner dig nöjd med dig själv! Har du behov av en större förändring av din ekonomi för att komma på fötter krävs det förstås större grepp, som att byta till en billigare bostad, sälja bilen och liknande. Då behöver du också en rådgivning med din bank.

3. Ny garderob och ny utrustning till barnen
Nu är mina barn i princip vuxna, men det verkade alltid som om de växte mest under sommaren. När hösten kom var allting urvuxet, inte minst träningsutrustning och liknande. Det kan bli väldigt dyrt att ”shoppa upp” barnen till de nya storlekarna. Hör med vänner och kompisar om det finns möjlighet att överta eller låna begagnad utrustning. Det finns även bra second handaffärer där man dels kan sälja det som blivit för litet, samtidigt som man kan hitta den rätta storleken. Det kan ibland också finnas anledning att ifrågasätta antalet aktiviteter med medföljande utrustningskrav. Våga ta upp frågan - det finns nog fler som instämmer i detta.

Detta var några inledande tips inför hösten. Det finns mycket mer att ta upp när det gäller privatekonomi, till exempel lån och amorteringskrav, hur man ska spara och så vidare. Detta kommer vi att återkomma till!



Informationen hämtad från:
http://www.nordea.com/sv/press-och-nyheter/nyheter-och-pressmeddelanden/ingela-gabrielsons-blogg-om-privatekonomi

Vill du prenumerera på nordeas nyhetsbrev så anmäler ni er här:
http://newsroom.nordea.com/sv/prenumeration/