Deklarationstidpunkter för bolag med bokslut 30 september till 31 december ska deklarera senast 1 juli, bokslut 31 januari till 30 april ska deklarera senast 1 november, bokslut 31 maj eller 30 juni ska deklarera senast 15 december och bokslut 31 juli eller 31 augusti ska deklarera senast 1 mars.

– Innan ni börjar deklarera så ta gärna del av våra matnyttiga tips till dig som företagare här, säger Lars Blomquist, ansvarig för skatteavdelningen på PwC i Gävle.

1. Sänk skatten med avdrag
Se över dina möjligheter för att sänka skatten. Ta kontakt med din rådgivare för att diskutera eventuella avdragsmöjligheter då reglerna kan vara svårtolkade.

2. Bolagsskatten
Bolagsskatten är för närvarande 22 procent. Bolag med beskattningsår som börjat före den 31 december 2012 har dock en högre skattesats om 26,3 procent.

3. Ändrade regler avseende rätten till avdrag för ränta på koncerninterna lån
Huvudregeln är numera att avdrag inte medges för ränta på koncerninterna lån. Från huvudregeln finns det dock ett flertal undantag vilket fortfarande möjliggör avdrag för ränta.

4. Fastighetsavgiften för hyreshus har sänkts
Fastighetsavgiften för hyreshusenheter har sänkts från 0,4 till 0,3 procent av taxeringsvärdet. Det maximala beloppet har justerats ned till 1 120 kronor per bostadslägenhet.

5. Öppet yrkande till Skatteverket
Vid tveksamheter kring avdragsrätten, redovisa omständigheterna noggrant i ett öppet yrkande till Skatteverket. Detta minimerar risken för skattetillägg för det fall Skatteverket gör en annan bedömning.

6. Detta granskar Skatteverket i år
Under 2014 kommer Skatteverket kommer särskilt att granska:
Rotavdrag, både för utförare och köpare och fördelningen mellan arbets- och materialkostnader, särskilt inom värmepumpsbranschen och för bostadsrättsföreningar.
Rutavdrag för läxhjälp, där har Skatteverket sett att det är mycket fel.
Företags brister i bokföringen, hantering av internationella transaktioner samt privata kostnader och förmåner.
Nystartade företag, gör ofta fel i starten och felen kan sedan eskalera över tid.
Den ekonomiska brottsligheten och då speciellt fokus på transportsektorn och falska kontrolluppgifter.

7. Kontrollera Skatteverkets uppgifter
Kontrollera förtryckta uppgifter från Skatteverket mot egen dokumentation. Ibland har Skatteverket förtryckt felaktiga uppgifter. Ibland har Skatteverket inte fått uppgifter över inkomster som rätteligen ska deklareras. Ta kontakt med din rådgivare för hjälp med hur detta ska hanteras.

8. Fördela ränteutgifter
Se över möjligheterna att fördela ränteutgifter mellan personer avseende lån med gemensamt betalningsansvar för skatteoptimal effekt.

9. Detta gäller för ROT-avdrag
Se över att skattereduktion för hushållsarbete som har erhållits preliminärt direkt på faktura ryms inom slutlig skatt att betala. Det är endast kostnaden för arbete som omfattas av avdragsrätten. Om du inte kan räkna av erhållen preliminär skattereduktion mot den kvittningsbara skatten blir du återbetalningsskyldig för den del av den preliminära skattereduktionen som du inte har fått slutlig skattereduktion för. Ta kontakt med din rådgivare för att se över eventuella möjligheter till omfördelning av skattereduktion för det fall du själv inte kan utnyttja redan erhållen preliminär skattereduktion.

10. Investeraravdrag för privatpersoner
Från och med den 1 december 2013 kan privatpersoner som förvärvar aktier i ett mindre företag göra avdrag för investeringen. Personer som köper andelarna, antingen när företag bildas, vid nyemission eller när en ekonomisk förening får tillskott i form av medlems- eller förlagsinsats, kan under vissa förutsättningar dra av hälften av anskaffningskostnaden för andelarna i inkomstslaget kapital. Avdraget kan också göras vid investeringar i lagerbolag. Ta kontakt med din rådgivare för att diskutera möjligheten till avdrag då reglerna är svårtolkade.

Tipstext: Tobias Lundstedt, tobias.lundstedt@se.pwc.com, 010-212 54 62